Bij veel hypotheekverstrekkers kun je online een hypotheek aanvragen. Het proces kan in 45 minuten of minder worden voltooid als je al jouw informatie van tevoren bij de hand hebt. Jouw hypotheekverstrekker vraagt om financiële en persoonlijke gegevens op. De applicatie zal leners om informatie vragen over hun financiële situatie, inclusief inkomen en vermogen, evenals persoonlijke informatie zoals burgerservicenummer. Je moet ook documentatie overleggen die de door je verstrekte informatie bevestigt.
De uniforme aanvraag voor een woonlening omvat met name de volgende secties:
Hypotheekvorm en leningsvoorwaarden
In het eerste deel van de hypotheekaanvraag wordt jou gevraagd om het type hypotheek dat je zoekt aan te geven, zoals conventioneel. Je moet dan andere basisgegevens definiëren, zoals het geleende bedrag, de rentevoet, de leentermijn en het type aflossing (vast, aanpasbaar, enz.). Een leningmedewerker kan jou helpen bepalen welke lening voor jou geschikt is en je helpen bij het identificeren van de voorwaarden van de lening.
Informatie over onroerend goed en doel van de lening
In dit gedeelte wordt jou gevraagd om het adres van het onroerend goed op te geven en aan te geven of de lening voor een aankoop, herfinanciering of constructie is, evenals of het een hoofdverblijfplaats, tweede huis of vastgoedbelegging is, wie de eigenaar van het onroerend goed zal zijn en hoe het zal de titel krijgen.
Informatie over de lener
Deze sectie vraagt om gedetailleerde informatie over de lener en mede-kredietnemer, inclusief jouw sofinummer, huidig adres, voltooide schooljaren en burgerlijke staat. Je moet ook een verblijfsgeschiedenis verstrekken.
Werkgelegenheidsinformatie
Beide leners moeten de contactgegevens van hun werkgever verstrekken, hoe lang ze in het werk en in het beroep zijn, hun functie of titel en het soort bedrijf. Je moet eerdere functiegegevens verstrekken als je minder dan twee jaar in jouw huidige baan bent geweest.
Maandelijks inkomen en gecombineerde huisvestingskosten informatie
In dit gedeelte worden jouw inkomsten en uitgaven vergeleken om te bepalen of je de hypotheek kunt betalen. Je moet jouw maandelijks inkomen invullen, inclusief jouw basisinkomen, bonussen, overuren, commissies, dividenden en rente, huurinkomsten en andere inkomsten.
Je moet ook jouw maandelijkse woonlasten invullen, zowel huidige als voorgestelde, zoals huur of je eerste hypotheek, VvE-kosten of hypotheekverzekering. Houd er rekening mee dat zelfstandige kredietnemers waarschijnlijk aanvullende informatie moeten verstrekken.